Kelder waterdicht maken

Jouw kelder waterdicht maken?

Een kelder is, samen met de funderingen, de basis van een stabiel gebouw. Als de keldermuren niet bestand zijn tegen de druk van grondwater en dus niet 100% waterdicht zijn, bekomt men natte muren en infiltrerend vocht. Het gevolg is een onbruikbare ruimte met een te hoge luchtvochtigheid en vieze geurtjes. Op langere termijn kan hierdoor de draagstructuur worden aangetast. Door de toepassing van een goede kelderdichting kan nochtans de meest vochtige kelder omgebouwd worden tot een bruikbare leefruimte. Een grote meerwaarde voor uw woning!

Hoe maken we jouw kelder waterdicht?

Als de hoogste grondwaterspiegel lager ligt dan de vloerplaat van jouw kelder, kun je in principe geen problemen hebben met opstijgend water dat via de vloer jouw kelder binnen dringt. Wel moet je nog steeds opletten voor sijpelwater (regenwater dat de grond indringt). De beste vochtbehandeling van jouw kelder varieert naargelang de ernst en het type van infiltratie. Verder dient men natuurlijk ook rekening te houden met de uiteindelijke functie die de ruimte in jouw woning zal krijgen en met jouw budget.

Bekuiping

Traditionele kelderdichting wordt in vakjargon ook bekuiping genoemd. Dit is het waterdicht cementeren van de keldermuren. Men vertrekt hier vanuit een kelderruimte met een zuivere ondergrond en natte muren. In verschillende fases worden vervolgens fixeerlagen, snelcement en hydraulische waterdichtingsmortels aangebracht. Er wordt in de meeste gevallen best een versterkte hiel aangebracht aan de kimnaad (het aansluitpunt tussen de muren en de vloer). Deze plek is immers de achillespees van jouw kelder.

Kelder drainage

In sommige gevallen is de ondergrondse waterdruk gewoon te groot en valt het probleem niet volledig op te lossen met een traditionele kelderdichting. Via kelderdrainage kun je het teveel aan water in jouw kelder op de gewenste manier afvoeren. Zowel de muren als de vloeren van jouw kelder worden in de meeste gevallen langs binnen gedraineerd. Deze duurzame totaaloplossing biedt gegarandeerd een bewoonbare kelder voor 20 jaar of meer. Kelderdrainage wordt vaak als budgettaire oplossing ingeroepen.


btn1-1  btn1-2   btn1-3

Technisch advies ter plaatse nodig?

buttonafspraakboeken


Overtuigd van onze aanpak?
Boek NU hiernaast uw afspraak voor een gratis expertise!

Ook promoties ontvangen per email?